top of page

İşe Yarayan Geribildirimlerimin Ortak Noktaları

Güncelleme tarihi: 24 Ara 2022

Kurumsal Gelişim çalışmalarında önemli rollerimden birisi de patron, emektar ya da yeni gelen farketmeksizin mentörlük yapmak oluyor. Mentörlükte en sık kullandığım en araç da geribildirim. Geribildirim, insanın kendini farkedeceği güçlü bir ayna. Doğru zamanda, doğru tarzda yapıldığında da hızlı, etkili sonuç veren, en uygun maliyetli öğrenme yöntemlerinden birisi.


Bu haftaki yazımda hata ve öğrenmelerimden demleyerek, işe yarayan geribildirimlerimin ortak noktalarını bir araya getirmeye çalıştım. Sizin de istifadenize sunayım.


1. Muhatabın gelişimine niyet edin

En önemli kısmın niyet olduğunu düşünüyorum. Tutum ve davranışlarınız kesinlikle niyetinize göre şekilleniyor. Niyetin gücünü oruç tutanlar bilir. Normalde 4-5 saat aç susuz kalamazken, niyet etmenizle 18 saat aç susuzluğa dayanabilirsiniz. Hatta aklınıza bile gelmez.


Niyetiniz kesinlikle görünmez bağlantılarla muhatabınıza akıyor. Onun gelişimine niyetlendiğinizde, geribildiriminiz daha samimi, içten olup, muhatabınızın bariyerlerini indiriyor.


2. Muhatabın hazırlanması için fırsat verin

Geribildirim vermeye niyetlendiğinizde, muhatabınızı bilgilendirin.

“Ahmet Bey, uygun olursanız haftaya salı öğleden sonra oryantasyon sürecini değerlendirelim". “Pelin Hanım, uygun olursanız cuma öğleden sonra, ekiple iletişiminiz üzerine bir kaç geribildirimde bulunmak istiyorum".


Bilgi verirken konuyu da belirtmek ve geribildirim esnasında da konuya sadık kalmak esas olmalı. Bilgilendirme hem kendim hem de muhatabım için psikolojik hazırlık fırsatı ve geribildirime hazırlıklı gelme sorumluluğu yüklüyor.

3. Geribildirim görüşmesi için müstakil zaman ve yer ayırın

Planladığınız bu yeri ve zamanı da muhatabınıza bildirin. Geribildirim için ayarlanmış zaman ve mekanın olması, alanı da vereni de havaya sokuyor. İşin ciddiyetinin farkedilmesini sağlıyor. Zihinler daha berrak, algılar daha açık oluyor. Ayak üstü sohbet ederken, yemek yerken yaptığınız konuşmaları geribildirim zannetmeyin.

4. Gerginliği yüksek olan olay/durum taze iken geribildirim vermeyin

Böyle yaptığınızda, işe yarar bir geribildirim görüşmesi mümkün değil. Duygular karşılıklı olarak yoğundur. Karşılıklı istemediğiniz sözler çıkar ve pişman olursunuz. Bu görüşmeye geribildirim değil, ancak fırça görüşmesi denebilir.


5. Geribildirimi muhatabınızın bireysel gelişimi, kendi kariyer yolculuğu ile ilişkilendirin

"İlaç acı ama hastanın buna ihtiyacı var. Bu konuları iyileştirmezsen bir başka şirkette bu kadar tolere etmezler. Bu bahsettiklerim sadece bu şirketteki işinle ilgili değil, bir başka yerde de seni çok sıkıntıya sokacak konulardır."


Bu yaklaşım geribildirimin onun iyiliği için olduğunu farketmesine, geribildirimlerinizi sahiplenmesine katkı sağlayacaktır.

6. Ödev verin, ödevleri yapmasına mentörlük yapın, ödevleri takip edin

Gelişim göstermesi gereken noktalarda tecrübenizi paylaşın, mentörlük yapın, ödevler verin.


"Bu konuda bir kaç kitap ve video tavsiye edeceğim. Kitapları temin ettiğinde beni haberdar edersen sevinirim. Okumaya başladığında da birlikte değerlendirelim."


"Ahmet'le yeniden şu içerikli ve şu tarzda görüşme yapmanı bekliyorum. Görüşmenin nasıl geçtiğini de birlikte değerlendirelim".


Bu adım da iyi niyetle hareket ettiğiniz, onun iyiliği için çaba sarfettiğinizin bir göstergesidir.

İyi niyet ve çaba varsa da hiç endişe etmeyin sonuç bir şekilde iyiliğe çıkar.



 

Blog yazılarımızdan haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

 

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page